Koliko iznosi “tarifa” za krštenje deteta u Srbiji: Iskustvo 47ogodišnjeg oca iz Batajnice prava je slika današnjice

Iskustvo Nenada Đ, četrdesetsedmogodišnjeg oca blizanaca, iz mesta Busije kod Batajnice oslikava pravo stanje u srpskim hramovima danas kada je cena krštenja u pitanju.

Javna je tajna da u crkvama širom Srbije, iako ne postoji cenovnik, svaki sveštenik ima neku svoju “tarifu”. Roditelji koji žele da krste svoju decu i njihovi kumovi često ne mogu da se načude činjenici da ta “tarifa” varira i po nekoliko hiljada dinara kod različitih sveštenika, dok neki sveštenici čak ne žele ni da uzmu novac prepuštajući volji roditelja da, ukoliko žele i mogu, ostave dobrovoljni prilog hramu.

U to se uverio i Nenad, otac dva dečaka, blizanaca, kada je hteo da na njihov prvi rođendan napravi krštenje.

Dočekalo ga je jedno veoma neprijatno iznenađenje!

– Pre godinu dana smo supruga i ja dobili blizance, pa smo odlučili da ih krstimo na njihov prvi rođendan. Otišao sam kod našeg sveštanika da bih zakazao termin, međutim, pamet mi je stala kada je rekao da će me krštenje koštati skoro 10.000 dinara – započeo je ispovest Nenad Đ. (47) iz mesta Busije, kod Batajnice

Nenad je, naime, hteo da ostavi dobrovoljni prilog, ali ga je cena koju je njihov seoski paroh istakao prilično šokirala. Zbog toga je odlučio da se raspita i kod ostalih sveštenih kolika je “tarifa”, pa da vidi gde je najjeftinije danas krstiti decu.

On je od prijatelja koji je nedavno krstio svoje dete čuo da sveštenik u Staroj Pazovi ne naplaćuje krštenje.

– Uputio sam se tamo, nisam se previše nadao, ali nisam imao šta da izgubim. Ispostavilo se da je moj prijatelj bio u pravu, sveštenik nije hteo da uzme novac. Pokazao mi je na ikonu i rekao da ostavim novac kao dobrovoljni prilog ako želim i to je to- ispričao je Nenad.

Nenad je prošle nedelje krstio svoju decu, ali, kako kaže, za njegovog parohijskog sveštenika su vrata njegove kuće zatvorena do daljnjeg.

– Izgleda da danas treba da imaš pare da bi bio vernik. Ne želim da kritikujem sve sveštenike jer sam se uverio da ima izuzetaka, ali cela ova stvar sa tarifama je prevršila svaku meru – zaključio je on.

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji