IŽIVLJAVAJU SE, GASE CIGARETE PO NJIMA: Jezive ispovesti žena koje su kućne pomoćnice u Aziji!

Nesrećne žene koje rade kao kućne pomoćnice u zemljama u Azije i Bliskom Istoku odlučile su da podele jezive priče o zlostavljanju koje su trpele od svojih poslodavaca.

Jedna od njih je Suzi, čije je pravo ime Tutik Lestari Ningiš, koja je otkrila kako ju je gazdarica stalno tukla i da se situacija pogoršala kada joj je zapretila da će joj ubiti celu porodicu u Indoneziji.

"Prvi put me je udarila na dan isplate. Rekla mi je da se potpišem na listu hartije, a ja sam je upitala: "Zašto da potpišem kad nisam dobila novac?". Posle toga me je udarila", priča Suzi (30). 

Ona je skoro godinu dana radila u Hongkongu, kod Lau Uan Tung, koja joj je pretila, tukla je i zaključavala.

"Dozvoljavala mi je da spavam samo od šest do deset sati ujutro. Toalet sam mogla da koristim samo tri puta dnevno, nisam imala nijedan slobodan dan. Ništa mi nije dozvoljavala", otkriva ova nesrećna devojka.

Dodaje da joj je gazdarica pretila ubistvom cele porodice. 

"Govorila je: "Ako mi budeš odgovarala ili pokušala da odeš, naći ću načina da ubijem i tebe i tvoju porodicu". Bila sam prestravljena. Trpela sam batine, nadajući se da me neće ubiti, zato što imam malog sina". 

Suzi kaže da je to bio njen prvi posao u Hongkongu, da nije ništa znala, čak ni da koristi telefon. 

"Mnogo sam je mrzela, ali nisam znala kako da se izborim za sebe", dodaje. 

Uspela je da pobegne iz kandži te odrvratne žene kada ju je potražila njena porodica iz Indonezije. Vratila se kući, ali nije prijavila gazdaricu, jer se plašila njenih pretnji. 

A onda je saznala da je druga pomoćnica, Ervijana, koja je radila kod iste žene, završila u bolnici posle sedam meseci zlostavljanja. 

"Odmah sam odlučila da iznesem u javnost sve što mi se dogodilo. Da to nisam učinila, posle mene bi nastavila da zlostavlja i druge žene. Nisam želela da još neko bude primoran da trpi ono što sam ja trpela".

Suzi i Ervijana su svedočile protiv gazdarice koja je proglašena krivom po 18 tačaka optužnice, uključujući i nanošenje teških telesnih povreda, lišavanje slobode i zastrašivanje. Osuđena je na šest godina zatvora. 

Ove dve žene nisu jedine. Sličnu sudbinu doživelo je mnogo kućnih pomoćnica iz čitave Azije. 

"Gazdarica je lupala mojom glavom o zid i polivala me vrelom vodom. Spaljivala mi je kožu cigaretama. Govorila je da je to kazna za moje grehe", rekla je Bet (20) sa Filipina.

Bet je sestra prodala jednom paru u Manili kada je imala deset godina. Svakodnevno je radila od četiri ujutro do kasno uveče. Čistila je i čuvala njihovo malo dete, ali nije primala platu. Gazdarica ju je često tukla štapom, šerpama i tiganjima, a kad su bile same, gasila je cigarete na njenom telu. Bet je sedam godina bila zatočena u kući, a onda je uspela da pobegne. Sve do tada nikada nije išla u školu, gledala televiziju, niti slušala muziku. 

“Uzeo je viljušku koju je zagrejao na šporetu i stavio mi je na šaku. Pritisnuo ju je jako uz moju ruku... Čudno... Kao da je u njega ušao đavo", ispričala je ona o ponašanju svog poslodavca. 

Sritak je otišla iz sela zato što je porodica bila toliko siromašna da nisu imali šta da jedu. Radila je od šest ujutro do ponoći. Oduzeli su joj pasoš i nije smela da razgovara s porodicom i nepoznatima. Kaže da ju je poslodavac tukao - jednom i gvozdenom šipkom. Optužio ju je da krade i sipao vrelu vodu na nju. Ima više od 20 ožiljaka, uključujući i dugačku brazgotinu na licu. 

Anis (26) iz Indonezije, zlostavljana u Hongkongu. Pet dana nakon što je počela da radi u porodici, njihov pas se probudio i razbesneo vlasnicu. Odvukla je Anis u kuhinju i zgrabila kasapski nož. Anis se istrgla, ali joj je tetiva na domalom prstu presečena, a kost slomljena. Pobegla je uz pomoć pripadnika obezbeđenja u zgradi i još jedne kućne pomoćnice. 

Meri Grejs (35) sa Filipina, zlostavljana u Maleziji.

"Vlasnik agencije je tako zao. Rekao mi je: "J*bi se kučko. Tvoja porodica i tvoj mali sin će umreti". Onda mi je bacio šoljicu s kafom u lice".

Meri Grejs je bio potreban novac za školarinu i da prehrani porodicu. Radila je na dva mesta, ali je uvek bila gladna. Jednom se čak onesvestila dok je kupovala namirnice.

Probudila se u kolima hitne pomoći i shvatila da se bolničar koji je bio sa njom seksualno iživljava na njoj. Pokušala je da prijavi napad u bolnici, ali joj je sestra rekla da ćuti. Napustila je Maleziju praznih džepova.

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji