Kako je obdareni Srbin iz Stapara smirio caricu u Beču: Priča o Tanacku Laziću, koja je ušla u legendu srpskog sela

Mala mesta u našoj zemlji po mnogo čemu su jedinstvena, neka zbog legendi o precima, švalerima ili junacima, neka po velikim kućama ili po tome što su opustela poslednjih decenija.U malom mestu kraj Sombora, selu Stapari, već decenijama prepričava se legenda o Tanacku Laziću i carici Mariji Tereziji.

Marija Terezija odlučila je da raseli gusare s Dunava, pa joj je poslata delegacija s Tanackom Lazićem, lepim i razvijenim mladićem. Posle mesec dana on se vratio sa srebrnim sedrom, carskim darom.

Evo kako mu se tako “posrećilo”.Nekada davno, pre dva i po veka, preci sadašnjih Staparaca živeli su uz Dunav, nizvodno od Apatina. Lađe tada nisu motori terali, nego su dugačkim i jakim kanapima, „pajvanima“, s obale vučene. I kad bi brod naišao, meštani su pajvane sekirama presecali i čamcima prilazili brodu i pljačkali ga.

„Ako se posada na lađi protivila, gusari su onda napadali i na njihove živote“, zabeleženo je.

E pa, kad je plovidba i trgovina Dunavom od Pešte naniže zbog ovog postala gotovo nemoguća, carica Marija Terezija naredi da se gusari rasele i obala očisti. Gusari, opet, pošalju u Beč deputaciju da caricu umilostivi, a među molitelje stave i Tanacka Lazića, lepog i jako razvijenog mladića, a uz to i vrlo bistrog. Lukavi gusari znali su da carica voli snažne i razvijene momke, pričalo se da gardiste postrojava i komanduje im da spuste pantalone kako bi najobdarenijeg izabrala, i nekako uvek, u tim pričama, ispadne da izabere Srbina…

Elem, Marija Terezija deputaciju primi i sasluša, Tanacku kaže da ostane da joj još nešto objasni, i on se vrati posle mesec dana sa novim, srebrom ukrašenim sedlom, carskim darom. Još je nekoliko puta docnije na poziv putovao u Beč, a gusare ostave na miru. Pošto su imali „svog čoveka“ na dvoru, osile se i u pljačke daju toliko da se više nikako nije moglo trpeti, pa ih je na kraju 2.000 vojnika poslatih iz Osijeka, preselilo na mesto gde je nikao sadašnji Stapar.

Hronike beleže da je staro selo u januaru 1752. poslednji napustio pop Trifun i da je prvu službu u Staparu služio u crkvi od pruća. Sveštenik u selu postao je, kad je za to došlo vreme, i Trifunov sin, pa unuk… i ta se loza sveštenika – poput svojevrsnog plemstva – prvo pod prezimenom Popića, pa Popovića, držala duže od dva veka. Poslednji njen izdanak umro je pre petnaestak godina – kao seoski fotograf.

Golubovi i ovčiji paprikaš

Stapar je jedino selo koje se diči sopstvenom zvanično priznatom rasom golubova – staparskim letačima, koji imaju belo oko, kockastu glavu i gizdavo držanje.

Meštani se na sav glas hvale i ovčijim paprikašom, za koji kažu da je kao teget odelo – nikad ne izlazi iz mode. Ali kad se raspitate gde možete da ga probate, kažu – nigde! Jedino da dođete na Veliku Gospojinu, kad se održava takmičenje u spremanju. Pa ko može da čeka…

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji