SJAJ I BEDA DŽET-SETA: Srpski glumci zarađuju od pet do 10.000 evra!

Glumačka scena u Srbiji deli se u tri grupe - mladi i neafirmisani umetnici dobijaju bedne honorare, „srednja klasa" može da zaradi i do 5.000 evra, dok vrhunski glumci sami postavljaju uslove

U karijeri sam igrala i za 100 i za 1.000 evra po danu. Nemam problema sa naplatom, jer imam nos za đubrad i sa njima ne radim ... Mirjana Karanović, glumica

Mnogi srpski glumci smatraju da je glumački poziv potcenjen i tvrde da od svojih uloga jedva uspevaju da zarade za goli život. Povodom priče o neisplaćenom novcu za uloge u skupim ostvarenjima, poput „Sveti Georgije ubiva aždahu" i „Drug Crni u NOB-u", Press je istraživao koliki su glumački honorari i otkrio da za uloge u filmovima, TV serijama i predstavama srpski glumci zarađuju od pet do 10.000 evra!

Među skuplje glumce ubrajaju se Miki Manojlović, Rade Šerbedžija, Srđan Todorović, Nikola Kojo, Mirjana Karanović, kao i Laza Ristovski i Dragan Bjelogrlić, koji uglavnom sami i produciraju filmove u kojima glume.

- Visina honorara zavisi, pre svega, od statusa glumca u svetu sedme umetnosti. Za rolu u nekom domaćem filmu mladi i neafirmisani glumci dobijaju oko 50 evra, dok glumačke legende zarade i više od 10.000. Visokokotirani umetnici u pozorištu naplate oko 100 evra po predstavi, dok početnici i epizodisti igraju i za svega pet evra - otkriva izvor Pressa koji je insistirao na anonimnosti.

„Kontrast studio": Projekat u prvom planu

Jelena Bajić-Jočić, direktorka producentske kuće „Kontrast studio", koja trenutno snima četvrti nastavak serijala „Selo gori, a baba se češlja", kaže da su projekat i glumci uvek na prvom mestu.

- Naša kuća je uvek bila fer prema svojim saradnicima. Da nije tako, ne bi isti glumci već četvrtu sezonu radili sa nama. Svi učesnici prošlog serijala su isplaćeni do dinara. I pored večitih problema sa novcem prvo se misli na projekat, pa na filmske radnike, a tek onda mi iz kuće razmišljamo o svojim honorarima - rekla je Jelena.

Kako navodi naš sagovornik, inače čelnik jedne od poznatijih producentskih kuća, glumce u Srbiji po visini honorara možemo podeliti u tri grupe.

- Prvu grupu umetnika, koji svoje znanje i ime dobro naplaćuju, čini nekoliko najvećih glumačkih imena. Osim što po ulozi u filmu mogu da zarade i više od 10.000 evra, oni su u poziciji da postavljaju uslove i pregovaraju o honoraru. Za glumu u serijama glumačke legende po snimajućem danu inkasiraju od 1.000 do 1.500 evra. U pozorištu im se za odigranu predstavu uplati oko 100 evra. Druga grupa glumaca je najbrojnija i čini je tzv. srednja klasa u ovoj profesiji. Po odigranoj ulozi u nekom ostvarenju glumci iz ove grupe mogu da zarade do 5.000 evra. U TV serijama po snimajućem danu producenti im plaćaju od 300 do 500 evra, dok na „daskama koje život znače" zarade pedesetak evra po odigranoj predstavi - tvrdi naš sagovornik, i dodaje

Glumačka legenda i zvezda u najavi... Rade Šerbedžija i Jana Milić 

- Treću grupu čine mladi, neafirmisani i retko angažovani umetnici, koji dobijaju epizodne uloge i često bedne honorare. Za ulogu u filmu oni mogu da zarade od 50 evra za male uloge, pa do 1.500 evra ako im se posreći da dobiju neku značajniju rolu. U seriji mogu da zarade od 50 do 200 evra, a u pozorištu je njihova „cena" minimalna, pa se nekima od njih plaća čak i pet evra za pojavljivanje u predstavi. Najveći problem svim glumcima predstavljaju dve stvari - mali broj uloga, kao i čest problem da naplate svoju zaradu od producenata. Često se na honorare čeka i po godinu dana, a da producenti najčešće isplate vrše u nekoliko rata - zaključuje izvor Pressa.

Jedna od naših najboljih glumica Mirjana Karanović kaže da su cifre kojima raspolažemo realne i tvrdi da njoj nikada niko nije ostao dužan.

- Nikada nisam imala problema sa isplatom honorara, jer nekako imam nos za đubrad i sa njima ne radim. „Namirišem ih" i nikako ne mogu da me prevare. Smatram da su neki glumci koji su postali producenti najveće smeće u našem poslu. Pa, oni ni svoje kolege ne isplaćuju! Kada pregovaram o ulozi prvo što pitam je: „Imate li para ili ne?" U karijeri sam igrala i za 100 i za 1.000 evra po snimajućem danu. Kod nas sve funkcioniše po principu ko je sa kim prijatelj, pa se tako određuje i visina honorara - zaključuje Karanovićeva.

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji