OTETA JE KAO DEVOJČICA I 10 GODINA DRŽANA U KUĆI: Evo kako danas živi i šta radi Nataša Kampuš

Niko nije sumnjao u njega, a on je Natašu punih deset godina držao u podrumu svoje porodične kuće.

Nataša Kampuš (28) je 23. avgusta 2006. godine pobegla svom tamničaru Volfgangu Priklopilu. Oteo ju je 1998. godine kada je bila stara deset godina.

Rano detinjstvo Nataša je provela s majkom Brigitom Sirni i ocem Ludvigom Kočom, koji su u početku živeli u vanbračnoj zajednici, a kasnije su se razišli. S dve starije sestre i pet rođaka živela je u Beču.

Nataša je 2. marta 1998. godine pošla u školu, ali tamo nikad nije stigla. Svedokinja (12) rekla je kasnije policiji da je videla kako neko Natašu gura u beli minibus. Rekla je i da je videla da neko upravljao vozilom.

Nataša Kampuš nikada nije potvrdila, ali ni negirala da su u otmici sudelovale dve osobe. Policija je bila skeptična prema izjavama svedokinje (12) pogotovo jer je škola potvrdila da je devojčica imala bujnu maštu.Policija je počela potragu. Čak su pretražili i Priklopilov beli minibus. On je tada rekao kako je na dan nestanka Nataše Kampuš bio sam kod kuće, a da minibus koristi za prevoz građevinskog materijala.

Nije imao dosje pa ga policija nije dalje istraživala. Kampušovu je držao u maloj, tajnoj sobici, dva i po metra pod zemljom sa samo pet kvadratnih metara prostora.

"Divio se Hitleru"

Nataša Kampuš je o Priklopilu u jednom intervjuu rekla da se divio Hitleru.

"Hteo je da i ja patim kao žrtve nacizma. Davao mi je jako malo odeće kako bi pokazao da je on gospodar, a ja rob. Davao mi je malo hrane, ošišao me na ćelavo, ponižavao me i terao na težak rad", rekla je Kampušova.

Prvih šest meseci nije smela da izlazi iz sobice. Kasnije joj je dopuštao da boravi u ostatku kuće, a od juna 2005. godine dopustio joj je da šeta po vrtu kuće u Strashof an der Nordbanu u nižem delu Austrije.

Priklopil je rekao Nataši da su vrata i prozori kuće osigurani eksplozivom te bi pri svakom slučaju njenog mogućeg bega sve eksplodiralo. Takođe, rekao joj je da nosi pištolj i da će je ubiti ako pokuša da pobegne. Kampušova je kasnije rekla da joj je davao knjige i da se sama obrazovala.

Gledala je i televiziju i slušala radio. Navodno je imala više prilika za beg, a navodno joj je i sam Priklopil sugerisao kako to može učiniti. Kampušova će kasnije sve te tvrdnje negirati.

23. avgusta 2006. čistila je i usisavala automobil svog otmičara. Njemu je zazvonio mobilni pa se udaljio da bi mogao u miru razgovarati. Kampušova je ostavila uključen usisavač i pobegla. Prolaznici nisu reagovali na nju, a onda je pokucala na prozor jednoj ženi koja je pozvala policiju.

Priklopila su ubili?

Priklopil se nakon što je Nataša pobegla bacio pod voz u blizini stanice Nordbanhof u Beču. Ipak, kasnije će mediji izraziti sumnju u to. Naime, Johan Resut, predsednik suda i bivši član komisije koja je istraživala slučaj, rekao je kako smatra da je oproštajno pismo Priklopila vrlo sumnjivo. Osim toga navodno je bio sumnjiv i položaj Priklopilovog tela pa se nagađalao da je možda ubijen.

Dizajnira nakit

Gotovo deset godina nakon što je pobegla svom tamničaru Volfgangu Priklopilu, Nataša Kampuš dala je intervju u kojem govori o svom novom životu. Nataša Kampuš je spremna da sada uzme "život u svoje ruke". 

Želi da završi maturu, ide na pevanje i uzela je sate jahanja, dizajnira nakit za svoje nove prijatelje. Objavila je i svoju drugu knjigu "10 godina slobode". Kaže kako želi sama da ispriča svoju priču. Muškarca svog života još nije pronašla, ali to nije isključeno.

Priklopil ju je silovao

Nataša Kampuš je priznala medijima da ju je Priklopil silovao, a pojavila se i priča da je bila trudna s otmičarom i da je rodila, a bebu je kasnije zakopala u dvorištu kuće u kojoj je bila zatvorena. Ali Nataša Kampuš negirala da je ikada bila trudna.

Od države tražila odštetu

Od države je tražila milion evra odštete. Zahtev je Natašin advokat Džerald Gancger podneo krajem febrauara 2011. godine na osnovu izjave bivšeg čelnika austrijske Savezne kriminalističke agencije u Beču Herviga Haidingera, koji je optužio vlasti da su ignorisale izjavu lokalnog policajca o otmičaru Priklopilu i njegovom belom minibusu kojim je, kako se je kasnije ispostavilo, oteo Natašu. Trag tog policajca organima vlasti upućen je samo 35 dana nakon otmice, te Nataša Kampuš tvrdi da je zbog propusta organa vlasti koji su se oglušili na dobijenu informaciju u zatočeništvu ostala čak 3061 dan duže od ukupno 3096 dana. Austrija je zaključila da Kampušovoj neće dati odštetu.

Zaradila pet miliona funti

Prema nekim procenama, Kampušova je do 2013. godine zahvaljujući intervjuima i prodaji prve knjige zaradila oko pet miliona funti. Prema svom otmičaru, kojeg naziva kriminalcem, još ima pomešana osećanja. Navodno uz sebe uvek nosi njegovu fotografiju, održava njegov auto i putuje u strane zemlje pod lažnim imenima zbog velike pažnje koju privlači.

U jednoj emisiji je rekla kako bi volela da je njen otmičar živ kako bi mogao izneti svoju stranu priče. Inače, Kampušova je vlasnica kuće u kojoj je nekada bila zatvorena. Htela je da je otvori za izbeglice, ali su komšije bile protiv toga.

Na našem blic vesti portalu, pronađite i najnovije vesti

jul 01, 2022 162

Prizor sa rafa prodavnice koji jasno pokazuje dokle smo stigli

in Društvo
Takozvane zujalice na proizvodima na kojima ih uglavnom ne viđamo. Tagovi koji u radnjama…
jul 03, 2019 3097

POŠLI SU IZ SARAJEVA DA SE POKLONE MOŠTIMA SVETOG VASILIJA: Sa OSTROGA baš ništa ne smete da uzmete bez pitanja! Ni kamenčić! Evo šta može da se DESI...

in Društvo
Sveti Vasilije je poznat kao svetac koji brani svoj manastir i brine o svima koji dođu…
jun 05, 2021 1201

Majka je OSTAVILA bebu u hladnoj, napuštenoj kući: Posle 10 godina saznala je ŠOKANTNU ISTINU

in Žena
Činilo se kao da u toj kući nema nikoga, svetlo nije gorelo, samo se čuo plač bebice Sve…
jul 30, 2018 1667

PEVAČEV PRIJATELJ OTKRIO NJIHOVU TAJNU: Kija ŽIVI KOD SLOBE I VOZI NJEGOV AUTO, a Radanović je sve poruke koje mu je Luna slala pokazao ženi!

in Rijaliti
Prvu sezonu rijalitija "Zadruga" definitivno je obeležio ljubavni trougao koji su činili…
apr 26, 2020 1540

POLICIJSKI ČAS ZA PRVI MAJ OD ČETVRTKA U 18,00 DO PONEDELJKA U 5,00

in Društvo
Vlada Srbije usvojila je odluku da će zabrana kretanja naredne nedelje trajati od…
jan 12, 2019 4696

Jovan je kupio krš od fiće star 40 godina, smejali su mu se da je "doterao groblje", a onda je njim stigao u Pariz i krenule su suze (FOTO)

in Automoto
"Fićko", kako ga od milošte Jovan zove, vozi se po Parizu uvek kada vremenski uslovi to…
maj 11, 2021 1400

NARUČIO PROSTITUTKU, DOŠLA MU ĆERKA: Otac Božane Vujinović pucao sebi u glavu!

in Društvo
Otac Božane Vujinović Božo Vujinović ubio se kada je saznao da je mu je ćerka…
feb 07, 2021 2032

HIT SNIMAK IZ BEOGRADA! Pogledajte kako je policija raskrinkala lažnog prosjaka AJDE SAD USTANI I ISPRAVI NOGAVICU (VIDEO)

in Beograd
U centru Beograda zabeležena je neverovatna scena!Pripadnici Interventne jedinice…
apr 08, 2018 3166

PRETI NAM KATAKLIZMA: Crveni alarm u celom svetu zbog velikih opasnosti koje prete u 2019. godini!

in Planeta
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš uputio je danas "crveni alarm"…
jul 06, 2019 8065

KRISTIJAN SMEŠAN VELJKU: Evo šta je Arkanov sin poručio Goluboviću nakon pretnji!

in Paparazzo
On je na svom Instagram profilu postavio fotografiju na kojoj se nalazi citat koji se…

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji