Majka ostavila bebu u porodilištu, ne želi je preuzeti: To joj je sedmo dete, dobilo je božansko ime

Rođena je 4. avgusta na Blagu Mariju u porodilištu. Sprat niže su one žene koje se bore sa sterilitetom, svedočeći ironiju života

Devojčica rođena početkom avgusta u Vranju, ostavljena je u ovdašnjem porodilištu i roditelji ne žele da je preuzmu. Tridesetšestogodišnja porodilja iz Trgovišta rodila je devojčicu 4. avgusta na Blagu Mariju, pa su joj na odeljenju neonatologije dali ime Marija.

Ostavljena beba je dobro i lepo napreduje, kaže Dobrila Šošić, pedijatar neonatolog u dečijem boksu.

- Majka se porodila prirodnim putem, to je njoj sedmi porođaj, dete je terminsko, tj. rođeno u terminu za porođaj i dobilo je ocenu devet. Na rođenju je devojčica imala blizu tri kilograma, vitalna je, aktivna i lepo napreduje. Emotivno i na svaki drugi način brinemo o njoj. Majka je odmah rekla da ne može da preuzme dete i izašla je sa odeljenja neki dan posle porođaja. Mi ne zalazimo u razloge, to je u nadležnosti Centra za socijalni rad iz Trgovišta, koji je upoznat sa slučajem - navodi doktorka Šošić.

Prema važećim zakonskim propisima, kada majka, odnosno roditelji ne žele da preuzmu bebu iz porodilišta, ona je na neonatologiji prvih mesec dana, a potom ide na dečije odeljenje bolnice, gde ostaje dok Centar za socijalni rad ne nađe adekvatno rešenje.

Porodilja iz Trgovišta, kojoj je ovo sedmo dete, verovatno iz ekonomskih razloga i loše materijalne situacije nije bila u situaciji da preuzme dete po rođenju.

U porodilištu u Vranju kažu da su preduzeli sve mere koje su potrebne u ovakvim situacijama, kao i da ih Centar za socijalni rad iz Trgovišta svakodnevno kontaktira, jer zakon ostavlja mogućnost da se roditelji predomisle i preuzmu bebu.

Sonja Prijić, medicinska sestra na neonatologiji i kuma male Marije, ljubi i grli mrvicu, koja instiktivno traži majčine grudi dok joj je na rukama.

- Marija je dobra i mirna beba, retko kad plače, samo kad je gladna, majka je nije dojila, hranimo je na flašicu. Na osnovu godina iskustva i rada, procenimo kada će se roditelji vratiti po dete, a kada neće, jer bilo je slučajeva da se predomisle i dođu po bebu. Mi odlazak dece veoma emotivno doživljavamo, jer se vežemo za njih - kaže Prijićeva.

U porodilištu u Vranju na godišnjem nivou roditelji ostave po troje dece, koje preuzimaju centri za socijalni rad i brinu dalje o njihovom smeštaju. Trgovište je inače jedna od najnerazvijenijih opština u Srbiji uz samu granicu sa Makedonijom.

Na neonatologiji Zdravstvenog centra Vranje za malu Mariju imaju uglavnom sve, ali im se čarapice nekako zagube, dok su na pranju u velikim veš mašinama. Sestre i lekari se utrkuju ko će da je hrani, presvlači, ljuja i mazi.

Sprat niže su one žene koje se bore sa sterilitetom, svedočeći ironiju života.

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji