SPISAK ZA KUPOVINU: ŠTA VAM JE POTREBNO ZA 2 NEDELJE IZOLACIJE

U prethodnih nekoliko dana svedoci smo da veliki broj ljudi, vođeni strahom od zatvaranja radnji ili nestajanja pojedinih namirnica, gotovo panično odlaze u kupovinu iz koje izlaze sa bespotrebno velikim zalihama hrane i sredstava za ličnu higijenu.

Ceo ovaj scenario naveo nas je da za vas istražimo i formiramo spisak za idealnu kupovinu. U svemu ovome vodili smo se idejom kako namiriti potrebe porodice, a opet ne potrošiti ogromne količine novca i rasporediti zalihe hrane tako da ima za sve jednako. Moramo naučiti da budemo solidarni u ovim danima.

Kupovinu baziramo na potrebama četvoročlane porodice za 2 nedelje izolacije. Svakome od nas se desilo da odemo u prodavnicu i da zaboravimo nekolicinu stvari. Zato vam mi donosimo spisak koji olakšava kupovinu. Proizvode smo podelili po kategorijama da bi vam bilo lakše.

Vi ćete ovaj spisak prilagoditi i obogatiti namirnicama koje inače konzumirate. Svaka kuća uvek treba da ima dovoljno tih nekih osnovnih stvari kao što su brašno, ulje i testenine. Ne zaboravite u tim osnovnim stvarima i mleveno meso. Ono vam daje toliko mogućnosti za kuvanje, od pečenja ćevapa, pljeskavica ili kuglica od mesa u paradajiz sosu, do pripreme raznih preliva za testenine ili musake, punjenih paprika ili lazanji. U svemu ovome mnogo nam znače sve one tegle zimnice koju ste ostavljali, koja uključuje: kisele salate, ajvar i džemove. To su itekako bitne stvari u celoj ovoj situaciji. Neće na odmet biti ni ako u kući imate konzerve povrća, ribe ali i po koju grickalicu i čokoladu za “one” dane, a sa njom ćete sigurno uveseliti i decu.

Pre nego što krenete u kupovinu uzmite pola sata vremena da pregledate namirnice koje već posedujete i da prekontrolišete svoje zalihe, ali i da saslušate želje ukućana.

Takođe proverite u kakvom stanju vam je kućna apoteka. U njoj je svakako poželjno imati kutiju za prvu pomoć u slučaju malih povreda. Proverite stanje lekova i sirupa za snižavanje temperature, sirupe protiv kašlja ,lekove za alergiju, kao i sprej za nos. Proverite da li vam je toplomer koji posedujete u funkciji i da li imate nešto od sredstava za dezinfekciju.

Ako imate malu decu potrebno je napraviti zalihe pelena, hrane za bebu i kašica. Ako ste vlasnik kućnih ljubimaca ne zaboravite njihovu hranu.

Izolacija ne mora biti loša stvar, baš naprotiv. Ovo je idealno vreme da produbite odnose sa voljenima i provedete kvalitetno vreme zajedno. Ali pre toga hajde da se dobro snabdemo namirnicama koje će nam olakšati boravak u izolaciji.

SPISAK OSNOVNIH NAMIRNICA:

1. So 1 kg

2. Suncokretovo ulje 3 litre

3. Brašno 5 kg

4. Palenta 1kg

5. Šećer 1 kg

6. Tegla meda

7. Kafa 500 gr

8. Mleveno meso 2 kg

9. Riba 2 kg

10. Pileće meso 2 kg

11. Tost hleb 4 pakovanja

12. Smrznuto povrće 2 kg

13. 20 svežih jaja

14. Pašteta 5 komada

15. Jabuke 3 kg

16. Krompir 3 kg

17. Testenina 3 kg

18. Sir do 1 kg

19. Suvo meso (razno) ukupno 1 kg

20. Pirinač 1 kg

21. Trajno mleko 6 litara

22. Tunjevina 4 konzerve

23. Maslac 1 komad

24. Pahuljice 1 pakovanje

25. Kvasac 10 kesica ili sveži ako pronađete

26. Tegle sa kiselom salatom (krastavci 1 tegla, cvekla 1 tegla, paprika jedna tegla)

27. Pekmez 1 tegla ili 1 tegla krema

28. Zamrznuto voće 1 kg

29. Luk 2 kg

30. Beli luk nekih 5-6 glavica

31. Voda 6 litara – u slučaju nestašice da imate za prvu pomoć

SPISAK SREDSTAVA ZA LIČNU HIGIJENU:

1. Toalet papir 2 pakovanja po 10 komada

2. Sredstvo za čišćenje i dezinfekciju ( ukoliko uspete da dođete do nekih)

3. 1 pasta za zube

4. 5 kg praška za pranje veša

5. 2 komada sapuna

6. Gel za tuširanje 1 komad

7. Vlažne maramice 2 komada

8. Deterdžent za sudove 1 litra

9. Pakovanje flastera

10. Krema za ruke

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

PROMO MARKETING

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji