SRAMNO: 11 dobro skrivenih simbola u logoima najpoznatijih brendova

Često viđamo svjetski poznate logoe kompanija u televizijskim reklamama, na majicama, na putu do posla itd… U 90% slučajeva nemamo predstavu koje značenje ti logoi kriju iza sebe. Želite li da saznate? Danas vam donosimo sva objašnjenja logoa najvećih svjetskih kompanija, garantujemo vam da ćete ostati zatečeni koliko su genijalni!

Dizajner prvog McDonald’s-ovog restorana došao je na ideju da na zgradu stavi dva ogromna, zlatna luka. Ovo arhitektonsko ršeenje brzoje postalo simbol za brzu hranu. Kasnije je kompanija želela da odustane od ovog logoa, ali je psiholog Luis Českin ubedio menadžment da ga zadrži. On je tvrdio da ovaj logo izgleda slično naopako okrenutoj slici ženskih grudi i da podseća ljude na bezbrižno detinjstvo.

Priča o nastanku ovog logoa veoma je posebna i romantična. Koko Šanel ga je sam anacrtala dok je boravila u dvorcu Château Crémat u Nici. Prema popoularnoj legendi, svetski poznat simbol je inspirisan lukovima dvorca. Ono što ga čini magičnim jeste to što “CC” predstavlja i inicijale dvorca i slavne kreatorke.

Kreatori Google logoa koristili su tri glavne boje: crvenu, žutu i plavu. Njihov raspored u reči je osmišljen posebnim algoritmom. Ipak, zeleno obojeno slovo remeti logiku i očigledno je najvažnije slovo u reči. Sa ovim neočekivanim detaljom, dizajneri kao da su hteli da poruče da Google ruši sve stereotipe i ne igra po uobičajenim pravilima.

Na prvi pogled, izgleda kao da logo ne sadrži ništa više do imena brenda. Ali, ako pogledate pažljivo, primetićete da ivice slova “G” i “I” imitiraju oblik poznatih brijača.

Osnova ovog logoa je grb familije Ivasaki, osnivača kompanije Mitsubishi. Grb se sastoji od tri dijamanta složenih jedan na drugome. Dijamanti predstavljaju pouzdanost, integritet i uspeh, a crvena boja ukazuje na poverenje. Japanci veruju da ona privlači mušterije.

Goodwill je svetski poznata, neprofitna organizacija koja prikuplja odnacije hrane, odeće i potrepština da bi pomogla onima kojima je to potrebno. Zaposleni u kompaniji veruju da činiti dobra dela nije nešto pto treba da budeneobično, već svakodnevna aktivnost.Zato slovo “G” u logou iz daljine podseća na nasmejano lice.

Većina ljudi ne primeti odmah strelicu koju formira prazan prostor između slova “E” i “X”. Ali, jednom kada ga primetite, videćete ga odmah iz prve kada god pogledate u logo. Na to su upravo organizatori ciljali: strelica deluje na podsvest mušterija, simbolišući brzinu i pouzdanost kurirske službe.

Studentkinji Karolin Dejvidson plaćeno je 35 dolara za dizajniranje ovog logoa 1975. godine. Kao što možete pogoditi, svetski poznat simbol predstavlja krila grčke boginje Nike za koju se verovalo da donosi pobedu ratnicima.

U čast Dana svih svetih u Meksiku (poznatog i kao Dan mrtvih), Pespi je jednom pustio u promet flaše sa obrnutim logoom. Većina mušterija je verovala da se radi o grešci u proizvodnji, ali oni mudriji su shvatili da kada se obrnut logo pročita, dobija se reč “isded” što bi značilo “mrtav je”.

Čak i ako ste videli logo čuvene trke milion puta ranije, malo je verovatno da ste primetili biciklistu skrivenog u slovima. Pogledajte pažljivo – slovo “R” formira telo bicikliste, a sunce postaje točak.

Durex je skraćenica od reči “durable“ (izdržljiv), ”reliable” (pouzdan) i “excellence” (izvrstan) – u osnovi, sve ono što želite od njega, zar ne?

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Preporuka za čitanje

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji