Polise osiguranja ovog leta neće pokrivati koronu: "To je kao ratno stanje ili zemljotresi"

Šta ovog leta sa osiguranjem, koliko će koštati, da li će obuhvatati koronu… Brojne nedoumice kod građana ovih dana oko budućih putovanja u vreme pandemije pokušali smo da odgnetnemo sa Zoranom Ćirićem, ispred Udruženja osiguravača Srbije.

Ljudi će gledati da im ne propadnu putovanja, Grčka, Turska, Crna Gora… samo su neke od država gde stanovnici Srbije imaju uplaćene aranžmane. Naravno, pričamo i o svakoj drugoj vrsti putovanja u inostranstvo.

Polise osiguranja su vruća tema… Ono osnovno o njima treba ponoviti.

- Polisa putnog zdravstvenog osiguranja pokriva troškove bolničkog i vanbolničkog lečenja građana u inostranstvu koje je potrebno zbog iznenadnih bolesti ili nesrećnog slučaja – počinje priču Zoran Ćirić.

Međutim, u svakoj polisi su navedene situacije u kojima ta polisa ne važi odnosno u kojima prestaje obaveza osiguravajućeg društva prema vlasniku polise.

- To su, između ostalog, ratno stanje, katastrofalni zemljotresi i pandemije. S ozbirom na to da je SZO proglasila pandemiju virusa Corona 19, polisa putnog zdravstenog pokriva troškove testiranja koje bi neko imao dok se ne utvrdi da je oboleo od tog virusa – tvrdi naš sagovornik.

I tada kreće ovo o čemu pričamo.

- Od tog trenutka, (kada se utvrdi da neko ima Covid) prestaju obaveze osiguravajućeg društva po polisi putnog zdravstvenog osiguranja, a dalji tretman obolelog mora da bude u skladu sa procedurama koje svaka država propisuje za slučaj pandemije.

- Primera radi, u Srbiji je to organizovano kroz državne zdravstvene ustanove – dakle kroz državno zdravstveno osiguranje, a ne kroz privatno.

Polisa bi koštala bi 100, 200 evra?

Jako važno, uvođenje nove polise u osiguravajuća društva nije jednostavna procedura. U ovom slučaju, pitanje je i koliko bi ona koštala. Jedan dan na respiratoru na primer, košta različito od države do države, a to je samo jedna stavka. Kada bi se uzeli u obzir svi ti troškovi, njena cena bi prevazilazila 100, pa verovatno i 200 evra, pitanje je onda da li bi se isplatila.

Suština kod korone je da je proglašena pandemija i da zbog toga nema plaćenog lečenja u inostranstvu. Isto važi i za svaku bolest od koje bude proglašena pandemija – plaćena su testiranja i tretmani dok se ne utvrdi da neko boluje od toga, a onda mora po proceduri koju je ta država propisala.

- Dakle, svi koji tokom ovog leta budu putovali u inostranstvo moći će regularno da kupe polisu putnog zdravstvenog osiguranja koja će važiti kao i do sada, osim za lečenje virusa Covid-19, jer je aktuelna pandemija, saznajemo u Udruženju osiguravača.

Bilo je priča i o odštetama, odnosno, načinu na koji građani u vreme virusa komuniciraju sa osiguravajućim kućama.

- Osiguravajuća društva su organizovala rad svojih zaposlenih od kuće i prodaja polisa zbog toga nije trpela.

- Nije bilo moguće fizički otići u poslovnicu i kupiti polisu, ali se prešlo na on-line prodaju. Što se tiče UOS (Udruženje osiguravača Srbije), odštetni zahtevi mogu da se šalju poštom ili elektronskom poštom i to je funkcionisalo, jer je sve rađeno elektronski.

- Dakle, sporazume za naknadu štete su i garantni fond pri UOS i Biro zelene karte, slali oštećenim licima, a po dobijanju potpisanog sporazuma, davani su nalozi za plaćanje – završava Zoran Ćirić.

Na našem blic vesti portalu, pronađite i najnovije vesti

maj 07, 2021 207

DABOGDA PROPAO MAJKU TI J****: Lalatović o psovanju navijača Partizana - tata me budi i pita "Znaš šta si uradio!?"

in Fudbal
U sezoni 2014/15, kada je vodio Crvenu zvezdu, Nenad Lalatović je posle jednog derbija u…
maj 06, 2021 271

UŽAS U PANČEVU: Muškarac nasrnuo na ŽENU I PSA, reagovao LEVIJATAN! (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

in Vojvodina
Na društvenim mrežama, na stranici Levijatana, objavljen je još jedan slučaj…
maj 08, 2021 509

OVO JE BILJANA KOJA JE MUŽU SMRSKALA GLAVU: Bojanov leš danima trunuo u kući pronađen tek na VELIKI PETAK! FOTO

in Beograd
Biljana P. (55) iz Piromana uhapšena u petak zbog sumnje da je sredinom aprila u…
maj 07, 2021 165

Zapitali ste se IZ KOG STVARNOG RAZLOGA JE VIP mobile promenio ime u A1?

in Društvo
Kao grom iz vedra neba se pojavil informacija kako jedan od mobilnih operatera u Srbiji…
maj 07, 2021 226

BAKA RUŽA (91) NEMA NI ZA HLEB! Jede travke koje nabere ispred kuće, VRANJEM LUTA U TUĐIM PATIKAMA (FOTO)

in Južna Srbija
Daju mi hleb dobri ljudi, ponekad – priča Ruža Ruža Kačarević (91), starica iz Klinovca…
maj 07, 2021 187

Ispovest Srpkinje iz Bad Hofena: Naši prvi meseci života u Nemačkoj

in Evropa
Prvo je suprug našao stabilan posao, osposobili smo stan da bude funkcionalan, upisali…
maj 07, 2021 203

ŠTA JE BRE OVO, NEKI MASKENBAL: Brutalno iživljavanje antimaskera nad nedužnim radnicama u subotičkom marketu (VIDEO)

in Vojvodina
Sramotna scena iz jednog marketa u Subotici šokirala je mnoge korisnike društvenih mreža.…

PROMO MARKETING

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji